Milletvekilleri gül ve yaseminlerle karşılandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Haziran 2011 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin yemin ettiği toplantı 7.5 saat sürdü. CHP'li milletvekillerin katıldığı, ama yemin etmediği toplantıya BDP desteği ile seçilen bağımsızlar gelmedi

12 Haziran genel seçimleri sonrasında oluşan 24. dönem Parlamentosu dün yapılan yemin töreni ile çalışmalarına başladı. 7.5 saat süren törende AK Parti'den 326, MHP'den 51, CHP'den 1 ve bağımsız 1 milletvekili olmak üzere 379 milletvekili yemin etti. AK Parti ve MHP'nin yer aldığı, bağımsızların katılmadığı, CHP'nin ise Genel Kurul'a geldiği ancak yemin etmediği ilk günkü oturumda yeni anayasa vurgusu yapıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın seçim sonrasında balkon konuşmasında ifade ettiği "yeni anayasa" sözü vurgusu dünkü oturuma en yaşlı üye sıfatıyla başkanlık eden CHP'li Oktay Ekşi tarafından da dile getirildi. Ekşi, toplumdaki yeni anayasa beklentisine dikkat çekti ve ''Yeni anayasamızın, Cumhuriyetin değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen kurucu felsefesine ve temel değerlerine bağlı bir anlayışla ve gerçek bir uzlaşmayla yapılmasını diliyorum" diye konuştu.

ŞAHİN DEVRETTİ

24. dönem için ilk tören devir teslim ile başladı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, görevini, en yaşlı üye olması nedeniyle geçici başkanlık yapacak CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi'ye devretti. İkinci tören ise Meclis bahçesindeki Atatürk anıtına TBMM Geçici Başkanı Oktay Ekşi başkanlığındaki milletvekilleri heyetinin çelenk koyması ile gerçekleşti. Meclis Genel Kurulu saat 15:00'de toplandı. Genel Kurulu en yaşlı üye sıfatıyla CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi yönetti. Geçici Başkanlık Divanına, en genç milletvekilleri İstanbul Milletvekilleri Bilal Macit ile Mehmet Muş katip üye olarak oturdu.

YENİ ANAYASA

Oktay Ekşi açılış konuşmasında 23 Nisan 1920'den bugüne kadar görev yapan tüm TBMM üyelerini şükranla ve saygıyla, ölenleri ise rahmetle andığını söyledi. Ekşi, toplumun Meclis'ten yeni anayasa beklentisi içinde olduğunu belirterek şöyle devam etti: ''Yeni anayasamızın, Cumhuriyetin değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen kurucu felsefesine ve temel değerlerine bağlı bir anlayışla ve gerçek bir uzlaşmayla yapılmasını diliyorum." Ekşi konuşmasında tutuklu durumdaki 8 milletvekilinin yemin edemediğine dikkat çekti ve ''Böyle bir durumun hem TBMM'nin şerefle dolu geçmişine hem de demokrasimizin ulaştığı gelişmişlik düzeyine aykırı düştüğü kanaatimi tarih huzurunda kayda geçiriyorum'' dedi.

YOK SAYILDILAR

İlk yemini Oktay Ekşi yaptı. Ekşi'nin yemininden sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra divanın en genç üyesi AK Parti'li Macit, Adana ilinden başlayarak milletvekili isimlerini okumaya başladı. İlk olarak BDP'nin desteklediği Bağımsız Adana Milletvekili Murat Bozlak çağırıldı. Ancak Bozlak Genel Kurul'da olmadığı için ardından AK Partili Ömer Çelik anons edildi. Ardından CHP'li Ali Dimerçal'ın ismi okundu. Ancak Demirçal karşılık vermeyince yok sayıldı. AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu yemin etmeyen milletvekilleri arasında yer aldı.

50 YIL SONRA

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den görevi en yaşlı üye olması nedeniyle geçici başkan olarak devralan CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi 50 yıl sonra yine Divan'da görev aldı. TBMM'nin eşi görülmemiş bir başarı ile demokrasinin bugüne kadar gelmesinde kendine düşen her şeyi en iyi şekilde yerine getirdiğini belirten Ekşi, "Demokrasiden söz ediyorsak, TBMM'nin demokratik sabır konusunda geçirdiği sınavların tarihi değeri vardır'' dedi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ekşi, "en yaşlı üye'' ifadesini, "en erken dünyaya gelmiş üye'' şeklinde değiştirmek istediğini belirterek "Görevimi daha hoşgörülü bir parlamento üyesi olarak yerine getiririm umudundayım'' diye konuştu.

12 YIL SONRA İLK KEZ CUMHURBAŞKANI GELDİ

TBMM'deki dünkü yemin töreninde 12 yıl aradan sonra bir ilk de yaşandı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genel Kurul'a gelerek yemin törenini bir süre izledi. 12 Haziran seçimleri sonrası bağımsızların Meclis'i boykot kararı nedeniyle "Sorunlar Meclis'te çözülmeli" mesajı veren Gül, dün Meclis'in ilk oturumuna geldi ve bir süre töreni izledi. Meclis'teki yemin törenine en son Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 1999 yer almış ve töreni Antalya milletvekillerinin yeminine kadar takip etmişti. Cumhurbaşkanı Gül'ün, bugün de 61'inci hükümeti kurma görevini vermek üzere AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ı Çankaya Köşk'ünde kabul etmesi bekleniyor.

MİLLETVEKİLLERİ GÜL VE YASEMİNLERLE KARŞILANDI

TBMM serasında yetiştirilen güller ve yaseminlerden oluşturulan buketler, 550 vekilin sıralarına konuldu.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ismi anons edildiğinde AK Parti'li vekiller ayağa kalkarak alkışladı.

CHP'li milletvekilleri tam kadro Genel Kurul'a katıldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurul'a gelip ön sırada oturdu ve yemin edenleri izledi.

Başbakan Erdoğan, Ekşi'yi alkışlamadı. Erdoğan, CHP'den seçilen Haberal'ın adı okununca da Genel Kurul salonundan çıktı.

CHP'li milletvekillerinin isimleri okundukça katip üyeler "yok" dedi. CHP'li İnce buna karşı çıkarak "Biz buradayız, yok demeyin" diye tepki gösterdi. Bu uyarıdan sonra CHP'liler için "yok" ifadesi kullanmadı.

Genel Kurul'a girip yemin eden MHP'li milletvekilleri tahliye talebi reddedilen Engin Alan'ın ismi okununca uzun uzun alkışladı.

Sıra Ankara milletvekillerinin yemin etmesine gelince geleneksel olarak Atatürk için saygı duruşunda bulunuldu.

Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli birbirleri ile tokalaşmadan yerlerine oturdu.

Yüksek yargı tam kadro Genel Kurul'daydı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları ise töreni izlemeye gelmedi.

TBMM'ye geçici başkanlık yapan Ekşi, konuşması sırasında TBMM Genel Kurulu'na gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü fark etmedi ve konuşmasını kesmedi. Ekşi, kendisine yapılan uyarının ardından, "Saygıdeğer üyeler, Cumhurbaşkanımız, TBMM'yi onurlandırmışlardır" sözleriyle Gül'ün gelişini duyurdu ve ardından da İstiklal Marşı'nı okuttu.

Cumhurbaşkanı Gül'ü karşılama görevi en yaşlı 2. üye olduğu için MHP'li Sümer Oral'a verildi. Ancak Oral mazeret bildirince, görev AK Partili Nevzat Pakdil tarafından yerine getirildi.

CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, tekerlekli sandalyesi ile Genel Kurul'a gelip sırasına oturdu.

AK Parti Afyon Milletvekili Halil Ürün, Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılıç, Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz yemini yanlış okuyunca tekrarlamak zorunda kaldı. AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel ise üçüncü tekrarında ancak yemin edebildi.

Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşmesiyle Meclis'e gelen AK Partili Oya Eronat en çok alkış alan vekillerden oldu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür de en çok alkış alan isimlerden oldu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş kürsüye çıktığında AK Parti ve MHP sıralarından alkış yükseldi.

'TEKLİFLERİ SÖYLESİNLER'

Yemin törenini kabine sıralarından takip eden Başbakan Tayyip Erdoğan, tutuklu vekillerin durumuna ilişkin olarak muhalefet partilerine "Onlar önce tekliflerini ortaya koysunlar sonra biz söyleyelim" çağırısı yaptı. Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, CHP'nin tutuklu milletvekillerinin durumu nedeniyle yemin etmeyeceğinin ve "hükümetten somut adım beklendiğinin" söylenmesi üzerine, "Onlar önce tekliflerini ortaya koysunlar sonra biz söyleyelim" diye konuştu. Başbakan Erdoğan yemin için kürsüye geliş gidişi sırasında ise partililer tarafından ayakta alkışlandı.

DÜNYANIN GÖZÜ YENİ MİLLETVEKİLLERİNDE

Financial Times, TBMM'de yeni milletvekillerine ilişkin analizinde, Hakan Şükür'ün Spor Bakanı olarak atanabileceğini belirtirken, Başbakan Erdoğan'ın yakın danışmanlarından Yalçın Doğan ve Çağatay Kılıç'ın Meclise girdiğini ve CHP'nin Kürt politikasını gözden geçirmek için Sezgin Tanrıkulu'nu kendisine çektiğini yazdı.

AB Komisyonu: AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada TBMM'deki yemin tartışmalarını çok yakından ve endişeyle izlediği belirtilerek tüm taraflardan "TBMM'nin bütünlüğü ve iyi işleyişine katkı yapmalarınını"istendi.

Türkiye'deki görev süresini dolduran Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, "Türkiye'nin gelişimine, geleceğe yönelik çabalarına hayranlık duymamak mümkün değil. 5 yılı aşkın görev süremde sık sık Türkiye'nin çok zor gibi görünen sınavları başarıyla geçtiğini gördüm. Buna şahit oldum" diye konuştu.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, "Türkiye'nin sağlam ve güçlü demokrasisi var. Bunu da aşacaktır. Türkiye'de etnik unsurların parlamento çatısı altına girmesi demokrasinin güçlenmesi bağlamında çok iyi bir karar olmuştur'' ifadelerini kullandı.

'NAMUSUM VE ŞEREFİM ÜZERİNE'

Anayasaya göre, milletvekillerinin andı şöyle: "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim."

ALFABETİK YEMİN

Tören, oturumu yöneten üye ve geçici başkanlık divanı üyelerinin yemin etmesiyle başlayıp illerin alfabetik sırasıyla devam etti.

61. HÜKÜMET İÇİN BUGÜN KÖŞK'E ÇIKIYOR

Erdoğan 61. Hükümet'i kurma görevini almak için bugün saat 12.00'de Çankaya Köşkü'ne çıkacak. Görevi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den alacak olan Erdoğan, daha sonra yeni kabineyi belirleyecek. Başbakan kabinenin şekillendirilmesinin ardından listeyi Cumhurbaşkanı Gül'ün onayına sunacak. ANKARA

Zübeyde YALÇIN Yaşar ÖNEL / Hazal ATEŞ / Uğur BECERİKLİ / Hamdi ATEŞ / Yahya BOSTAN /

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber